Το μασάζ δεν είναι περισσότερο αποτελεσματικό στη μείωση του άγχους σε σχέση με τις βαθιές αναπνοές και τη χαλαρωτική μουσική, ανακοινώνουν Αμερικανοί ερευνητές.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 68 ανθρώπους και έδειξε ότι τα συμπτώματα άγχους μειώθηκαν στο ήμισυ για τις γυναίκες που υποβλήθηκαν σε 10 μασάζ σε περίοδο τριών μηνών.
Ωστόσο, όσες έλαβαν θεραπεία χαλάρωσης, που είναι πιο φτηνή, εμφάνισαν βελτίωση κατά το ίδιο ποσοστό.
Ειδικοί στο μασάζ δηλώνουν ότι πρωταρχικός στόχος του μασάζ είναι να αντιμετωπιστεί η βλάβη στο μαλακό ιστό παρά η χαλάρωση. Η έρευνα εξέτασε ανθρώπους με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, κατάσταση που εμφανίζεται με υπερβολικό άγχος και δυσκολεύει την φυσιολογική ζωή.
Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε μια από τρεις θεραπείες. Μια ομάδα ακολούθησε θεραπεία με μασάζ, ενώ οι άλλες δυο ακολούθησαν θεραπεία χαλάρωσης (βαθιές αναπνοές ενώ ήταν ξαπλωμένες) ή θερμοθεραπεία.
Και οι τρεις θεραπείες δόθηκαν σε χαλαρωτικό περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό και ήρεμη μουσική.
Στο έλος των θεραπειών, οι τρεις ομάδες ανέφεραν ότι το άγχος τους μειώθηκε περίπου κατά 40% και περίπου 50% 3 μήνες αργότερα.
Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Karen Sherman, από το Group Health Centre for Health Studies στο Σιάτλ, δήλωσε ότι εξεπλάγη όταν ανακάλυψε ότι τα οφέλη του μασάζ δεν ήταν μεγαλύτερα από τη θερμοθεραπεία ή την ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής.
Δήλωσε ότι τα οφέλη του μασάζ μπορεί ενδεχομένως να οφείλονται σε γενικευμένη αντίδραση χαλάρωσης. Πρόσθεσε ότι η θεραπεία σε δωμάτιο με χαλαρό περιβάλλον είναι λιγότερο ακριβή σε σχέση με τις άλλες θεραπείες. Ετσι μπορεί να αποτελεί κατάλληλη επιλογή για ανθρώπους με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή που θέλουν να δοκιμάσουν συμπληρωτική θεραπεία με στόχο τη χαλάρωση.
Ωστόσο, ειδικοί στο μασάζ σημειώνουν ότι σκοπός του μασάζ είναι να προσφέρει περισσότερα από τη χαλάρωση μόνο.
Η Susan Findlay, από το General Council for Massage Therapies, δήλωσε ότι το μασάζ δεν αφορά μόνο την αντιμετώπιση των συναισθηματικών θεμάτων και τη χαλάρωση. Όπως δήλωσε, οι θεραπευτές μασάζ κάνουν διορθωτική δουλειά με τους μαλακούς ιστούς όπως μυς και τένοντες.
Προσπαθούν να καταστήσουν λειτουργικούς τους ιστούς το γρηγορότερο δυνατόν. Ωστόσο, απελευθερώνοντας την ένταση σε έναν ώμο για παράδειγμα, το μασάζ μπορεί επίσης να μειώσει τον πόνο και να οδηγήσει σε χαλαρότητα τον άνθρωπο καθώς και να του δώσει ψυχολογική βοήθεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου