Γυναίκες και καλλυντικά είναι δύο έννοιες άρρηκτα δεμένες. Τα ερωτήματα που έχουμε κατά καιρούς είναι ποικίλα. Σε μερικές από αυτές τις απορίες προσπαθεί να μας δώσει απαντήσεις με απλό και κατανοητό τρόπο η κυρία Λένα Πεταλίδη, αισθητικός και Πρόεδρος της Dermalogica στην Ελλάδα.
Καταρχήν κυρία Πεταλίδη τι εννοούμε όταν λέμε επικίνδυνα καλλυντικά;
Ας ξεκινήσουμε από πολύ παλιά. Από αρχαιοτάτων χρόνων ο άνθρωπος ασχολείται με την παρασκευή των κοσμητολογικών προϊόντων. Τότε δεν υπήρχε χρήση χημικών και τα σκευάσματα αυτά ήταν φυσικά, κατά συνέπεια δεν μιλούσαμε για κίνδυνο κάποιων χημικών πρώτων υλών για τον οργανισμό.
Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η εξέλιξη των εποχών έφερε και την εξέλιξη των πρώτων υλών.
Κατά τον 20ο αιώνα λόγω της βιομηχανικής επανάστασης ξεκίνησε η μαζική παραγωγή κοσμητολογικών προϊόντων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πρώτων υλών που δεν ήταν πάντα κατάλληλες για το ανθρώπινο δέρμα.
Έτσι άρχισε και η έρευνα για τις δράσεις αυτών των ουσιών στο δέρμα των ανθρώπων.
Τα αποτελέσματα άλλοτε ήταν θετικά και άλλοτε ήταν αρνητικά. Για αυτό τον λόγο βγήκε και ο όρος επικίνδυνα καλλυντικά.
Τι σημαίνει αυτό. Με τον όρο επικίνδυνα καλλυντικά εννοούμε αυτά που δεν τηρούν τη σχετική νομοθεσία παρασκευής και διάθεσης στην αγορά, για την προστασία του καταναλωτή.
Σ’ αυτά συγκαταλέγονται προϊόντα που δεν έχουν ημερομηνία λήξης όπως τα αντηλιακά ή αυτά που περιέχουν ευπαθείς πρώτες ύλες.
Βάση αυτής της νομοθεσίας ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να επιλέγει καλλυντικά προϊόντα που δεν είναι επικίνδυνα.
Τι πρέπει να προσέχουμε όταν ψωνίζουμε κάποιο καλλυντικό;
Εκείνο που πρέπει να προσέχει ένας καταναλωτής όταν διαλέγει ένα κοσμητικό σκεύασμα είναι η ημερομηνία λήξης, η συσκευασία του (προτιμότερο σωληνάρια ή περιέκτες που δεν επιτρέπουν την είσοδο του αέρα ή του χεριού), να υπάρχει ομοιογένεια στη σύστασή του, να είναι σφραγισμένο, να μην είναι εκτεθειμένο σε προθήκες που έρχονται σε επαφή με το φως του ήλιου και υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη νομοθεσία κάθε προϊόν υποχρεούται να φέρει το ειδικό σήμα που δηλώνει για πόσους μήνες μετά το άνοιγμά του μπορεί να χρησιμοποιηθεί το προϊόν (π.χ. 6Μ,12Μ, 24Μ όπου Μ = μήνες).
Τι άλλο θα μας συμβουλεύατε να προσέχουμε αφού πλέον αγοράσουμε τα προϊόντα ;
Εκτός όμως από αυτά που πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής κατά την επιλογή του προϊόντος, είναι απαραίτητο να τηρεί και κάποιους βασικούς κανόνες για τη σωστή και υγιεινή χρήση τους, όπως:
α) Να χρησιμοποιεί την κατάλληλη ποσότητα προϊόντος (χωρίς υπερβολές στη συχνότητα ή στην εφαρμογή) στα σωστά σημεία του σώματος .
β) Να μη βάζει τα χέρια του μέσα στο σκεύασμα αν αυτό είναι σε βαζάκι (να χρησιμοποιεί μια σπάτουλα).
γ) Να μην τοποθετεί τα προϊόντα σε σημεία που έχουμε αλλαγές στη θερμοκρασία και στην υγρασία (όπως το μπάνιο ή ντουλάπια κοντά σε καλοριφέρ). Να μην είναι σε σημεία που έρχονται σε επαφή με τον ήλιο, ιδιαίτερα κατά τη χρήση.
δ) Να κλείνει τη συσκευασία καλά αμέσως μετά από κάθε χρήση.
ε) Αν παρατηρήσει ότι το σκεύασμα αλλάζει χρώμα, μυρωδιά ή διαχωρίζεται να μην το χρησιμοποιήσει.
στ) Να καθαρίσει τα υπολείμματα από το προϊόν που βρίσκονται στην έξοδο του υλικού ή γύρω από το σημείο που είναι στο στόμιό του.
Τα καλλυντικά έχουν ηλικία; Δηλαδή πρέπει να αγοράζουμε σκευάσματα ανάλογα με την ηλικία μας;
Η επιλογή των κοσμητολογικών προϊόντων που χρησιμοποιούμε για καθημερινή χρήση γίνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες του δέρματος ανεξάρτητα από τη βιολογική μας ηλικία.
Αυτό συμβαίνει γιατί παράγοντες όπως το περιβάλλον, το άγχος, ο καθημερινός τρόπος ζωής και οργανικά προβλήματα π.χ. ορμονικές αλλαγές, μπορούν να επηρεάσουν με τέτοιο τρόπο ώστε το δέρμα να δείχνει διαφορετική ηλικία από αυτήν που είναι.
Η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο έχει σαν αποτέλεσμα την ελάστωση στο δέρμα και την πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων ακόμη και μελαγχρωματικών κηλίδων, μια κατάσταση δηλαδή που ονομάζεται πρόωρη γήρανση.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ρυτίδων που μπορεί να παρατηρήσουμε στο δέρμα μας επέρχεται από την έκθεση στον ήλιο και το κάπνισμα, ενώ οι ρυτίδες που οφείλονται στη βιολογική γήρανση είναι μόλις 1%.
Αυτό που θα πρέπει πραγματικά να δούμε βάσει των παραγόντων είναι ότι μπορεί να δημιουργηθούν στο δέρμα καταστάσεις όπως αφυδάτωση, ακμή εφηβική ή ακμή ενηλίκων, ευαισθητοποίηση του δέρματος κ.α.
Αυτές οι καταστάσεις σε συνδυασμό με τον τύπο του δέρματος και τις συνήθειες του καθημερινού τρόπου ζωής, θα μας υποδείξουν πως πρέπει να φροντίζουμε το δέρμα μας καθημερινά.
Ποιες κινήσεις πρέπει να κάνουμε συνήθεια ζωής στην περιποίησή μας;
Η καθημερινή συστηματική φροντίδα του δέρματός μας εγγυάται ένα απόλυτα υγιές δέρμα.
Απαραίτητα βήματα για αυτήν τη φροντίδα είναι:
α) Καθαρισμός του δέρματος του προσώπου: με ένα καθαριστικό κατάλληλο για το συγκεκριμένο τύπο δέρματος (πρωί - βράδυ)
β) Απολέπιση, ανάλογα με τον τύπο του δέρματος, τις ανάγκες του και τις ιδιότητες του επιλεγμένου προϊόντος.
γ) Τοποθέτηση υδατικού προϊόντος
δ) Τοποθέτηση αντηλιακής αν η εποχή και ο τύπος του δέρματος το επιβάλλει (πρωί)
ε) Τοποθέτηση εξειδικευμένου σκευάσματος τη νύχτα.
Από ποια ηλικία ξεκινάει μια κοπέλα να χρησιμοποιεί καλλυντικά και ποια πρέπει να είναι αυτά;
Περίπου σ
την εφηβεία πρέπει να ξεκινά μια κοπέλα να χρησιμοποιεί τις κατάλληλες κρέμες προστασίας για το δέρμα της διότι σ’ αυτή την ηλικία ξεκινούν ήδη τα κορίτσια να μακιγιάρονται. Φυσικά το πιο σωστό είναι να συμβουλευτούν κάποιο ειδικό πριν ξεκινήσουν να αγοράζουν κρέμες, ο οποίος θα τους συστήσει τις κατάλληλες για τις ανάγκες της επιδερμίδας τους και αν δεν έχουν δερματικά προβλήματα όπως ακμή όπου σ αυτή την περίπτωση πρέπει να χρησιμοποιούν εξειδικευμένα γι’ αυτήν περίσταση σκευάσματα ανάλογα πάντα με τον βαθμό σοβαρότητας του προβλήματος.
Τα νεότερα ηλικιακά άτομα (δηλαδή άτομα μετά την εφηβεία και πριν την ηλικία των 40) πρέπει να χρησιμοποιούν σκευάσματα που η φόρμουλά τους να περιέχει απλές ουσίες. Οι πιο σύνθετες και δραστικές χημικές κοσμητολογικές ουσίες αφορούν κυρίως ηλικίες άνω των 40 ετών.
Από την νεαρή ηλικία, λόγω εμφάνισης ακνεικών βλαβών μπορεί να χρησιμοποιηθούν εξειδικευμένα σκευάσματα που θα ρυθμίσουν τη λιπαρότητα του δέρματος και θα λειτουργήσουν προληπτικά για τα μειώσουν τη μελλοντική επανεμφάνιση της ακμής ή θα την διατηρήσουν υπό έλεγχο.
Αν το νεαρό άτομο δεν έχει πρόβλημα ακμής τα προϊόντα που πρέπει να χρησιμοποιήσει είναι καθαριστικό και απλό ενυδατικό/ αντηλιακό προϊόν.
Αντηλιακά προϊόντα. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για χρήση τους;
Η χρήση των αντηλιακών προϊόντων πρέπει να ξεκινά από την βρεφική ηλικία (μετά τους 6 πρώτους μήνες)κατόπιν υποδείξεως του παιδιάτρου.
Πρέπει να χρησιμοποιούνται και στα βρέφη καθ’ όλο το χρόνο. Η Ε.Ε. συνιστά την αποφυγή έκθεσης των βρεφών και των μικρών παιδιών στο άμεσο ηλιακό φως όλο τον χρόνο.
Η χρήση του αντηλιακού προϊόντος σ’ αυτές τις ηλικίες επιβάλλεται και υπό σκιά.
Επιβάλλεται επίσης στα παιδιά ηλικία άνω των 6 ετών που εκτίθεται στον ήλιο κατά τη διάρκεια της γυμναστικής ή του διαλλείματος, κατά την περίοδο της άνοιξης, και είναι αναγκαία κατά τις διάφορες δραστηριότητες τους.
Σε αυτές τις ηλικίες πρέπει να χρησιμοποιούνται προϊόντα με φυσικά αντηλιακά φίλτρα. Σήμερα οι εταιρείες κατασκευάζουν προϊόντα που συνδυάζουν τα φυσικά και χημικά φίλτρα και αφορούν όλες τις ηλικίες και για οποιαδήποτε δραστηριότητα κι αν έχουν. Εάν δεν μπορεί αυτό να γίνει τότε επιβάλλεται η χρήση του αντηλιακού με 2ωρη ανανέωση.
Κατά το 1930 το ηλιοκαμένο – μαυρισμένο δέρμα γίνεται σύμβολο απελευθέρωσης και μοντερνισμού. Διαρκεί για αρκετά χρόνια αυτή η άποψη. Όμως χάρη στις έρευνες αρκετών επιστημόνων αυτή σιγά – σιγά αλλάζει.
Ατράνταχτα στοιχεία από τις έρευνες έδειξαν ότι ο ήλιος είναι υπεύθυνος για τον καρκίνο του δέρματος και κυρίως η UV B ακτινοβολία, ενώ για την πρόωρη γήρανση του δέρματος ή φωτογήρανση μέχρι πρότινος υπεύθυνη ήταν η UV A ακτινοβολία.
Η άποψη της μη επικίνδυνης για καρκίνο δέρματος UV A έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια γι’ αυτό και τα αντηλιακά προϊόντα βάση νομοθεσίας (απόφαση ΕΕ 2006/647 της [OLLIPA]) πρέπει να περιέχουν φίλτρα και για τις δύο ακτινοβολίες.
Πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και να τα ανανεώνουμε κάθε 2 ώρες σε συνδυασμό με ενυδατική κρέμα αν το δέρμα μας δεν είναι λιπαρό ή αντηλιακό προϊόν που έχει ταυτόχρονα ενυδατικά και αντιοξειδωτικά συστατικά.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η UV A ακτινοβολία επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η χρήση των αντηλιακών είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αν υπάρχουν ενδείξεις για μελαγχρωματικές κηλίδες ή αν το χρώμα του δέρματος είναι πολύ λευκό και ευαίσθητο.
Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία ειδικά σε άτομα με λευκό τύπο δέρματος, ανοιχτόχρωμα μαλλιά και επιδερμίδα ή με πολλούς σπίλους. Άτομα που έχουν υποστεί κάποιο ηλιακό έγκαυμα κατά την παιδική τους ηλικία και τέλος σε άτομα που έχουν οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό για μελάνωμα.
Πρέπει να ανανεώνουμε το αντηλιακό μας μετά από εφίδρωση, σκούπισμα ή κολύμπι.
S.O.S Κανένα αντηλιακό προϊόν δεν έχει την ικανότητα να φιλτράρει όλη την υπεριώδη ακτινοβολία.
Τα χρησιμοποιούμε 30΄πριν την έκθεσή μας στον ήλιο. Η ποσότητα που χρησιμοποιούμε είναι 2 mg/cm2 δηλ. πρέπει να επαρκής για να προσφέρει την κατάλληλη προστασία.
Οι δείκτες προστασίας πρέπει πλέον να ακολουθούν τις οδηγίες της Ε.Ε. :
6-10 LOW
15-25 MEDIUM
30-50 HIGH
50+ VERY HIGH
Εάν ένα προϊόν έχει SPF30 πρέπει το 1/3 δηλαδή 10 να αφορά την UV-A ακτινοβολία.
- Με SPF30 έχουμε 93% απορρόφηση της ακτινοβολίας.
- Με SPF50 έχουμε 97% απορρόφηση της ακτινοβολίας.
- Με SPF μεγαλύτερο η απορρόφηση είναι απειροελάχιστα πιο σοβαρή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου